Melilla: Euroopan ja Afrikan raja

Eu:n raja Afrikassa

Melilla sijaitsee Afrikan mantereella, mutta se on osa Espanjaa. Melilla, samalla tavoin kuin Ceuta, ovat Espanjan itsehallintoalueita ja entisiä vapaakaupunkeja, jotka ovat nyt Espanjan ja samalla Euroopan Unionin viimeisiä linnakkeita.
Linnake kuvaa Melillaa ja kiteyttää kaupungin olemuksen porttina ja tarkoin vartioituna rajana.
Historiallinen linnoitus hallitsee kaupunkikuvaa. Sitä ovat hallinneet vuoroin maurit, vuoroin kristityt.

Välimeri, Mediterranean, fortress
Linnoituksesta käsin on puolustauduttu sekä maalta että mereltä kaupunkia uhkaavilta hyökkääjiltä.

Kaupunki itsessään on helposti puolustettavissa, sillä linnoituksen muurien yli on nähnyt sisämaasta tulevat viholliset, toisella puolella kaupunki rajoittuu Välimereen, jota reittiä tulijat on ollut helppo nähdä kaukaa.
Toiseksi Melilla on edelleen linnoitus Euroopan ja Afrikan välissä. Melillaa ympäröi erittäin tarkasti vartioitu raja. Euroopan vahvin raja on vahvistettu piikkilangoin, concertinaa on käytetty kilometrikaupalla varmistamaan ei-toivottujen ihmisten pääsy Euroopan puolelle.

Melillan itsehallintoaluetta kiertävä tarkoin vartioitu piikkilanka-aita pitää ei-toivotut ihmiset itsehallintoalueen, Espanjan ja EU:n ulkopuolella. Kuva: Sami Saresma.

Yrittäjiä kuitenkin on. Jotkut onnistuvat pääsemään muurin yli tai uimalla Euroopan puoelle (ks. esim. Zidan 2014), toiset jäävät matkalle (lue uutinen Melillan edustalla löydetyistä hukkuneista siirtolaisista esim. tästä).

Lähteet:

Zidan, Aishi (2014) Yli 200 siirtolaista murtautui raja-aidan yli Espanjan puolelle. Espanjalle kuuluvat Ceuta ja Melilla houkuttelevat siirtolaisia. Helsingin Sanomat 1.3.2014, https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002713470.html
HS 4.2.2018. Välimerestä nostettiin 16 siirtolaisen ruumiit. Helsingin Sanomat 4.2.2018, https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005552585.html