Tervetuloa!

Hei! Olen Tuija ja tämän sivuston ylläpitäjä. Sivusto liittyy Koneen säätiön rahoittamaan tutkimushankkeeseeni ”Risteävät liikkuvuudet – Kulkemisen ja kuulumisen kertomukset”. Minua kiinnostavat muuttamaan houkuttelevat tai pakottavat syyt sekä liikkuvien ihmisten kokemukset ja niiden samankaltaisuudet ja erot.

Miksi ihmiset muuttavat maasta toiseen? Mikä saa heidät tuntemaan olonsa kotoiseksi? Mikä ehkä vieraaksi? Minne he kokevat kuuluvansa? Mistä he mahdollisesti jäävät ulkopuolelle? Mitä tunteita muuttaminen ylimalkaan aiheuttaa? Mitä ajattelevat ja tuntevat he, jotka eivät voi tai halua muuttaa?

Mietin näitä samoja kysymyksiä myös oman elämäni kautta. Muuttoliikkeen tutkijana ja etnografina teen kenttätöitä Virossa, Espanjassa ja Irlannissa. Näillä reissuilla mukana on perheeni, johon kuuluu mieheni Samin lisäksi teini-ikäinen Iiris ja alakoululainen Aatos. He ovat lupautuneet kertomaan minulle havainnoistaan ja kokemuksistaan ja olemaan tällä tavalla kanssatutkijoitani. Kutsun tätä yhdessä tutkimista oikoetnografiaksi.

Näiltä sivuilta löydät haastattelemieni ihmisten elämäntarinoita, ihmisten itsensä kirjoittamia elämäkertoja tai lyhyempiä tekstejä ja kuvia. Täällä julkaisen myös minun, mieheni ja lasteni kokemuksia ja huomioita väliaikaisesta ulkomailla asumisesta. Toivon että viihdyt muuttajien kertomusten parissa!

Olet myös erittäin tervetullut kertomaan omista kokemuksistasi. Ota yhteyttä tuija.saresma(at)jyu.fi ja lähetä oma elämäntarinasi, kirjoittamasi tiettyyn paikkaan liittyvä episodi ja/tai valokuva muuttajan tai matkailijan kokemuksistasi tai jostakin paikasta, joka on sinulle merkityksellinen. Tai sovitaan haastattelu, joka voidaan toteuttaa myös Skypeitse tai sähköpostitse.

Kaikki kertomukset ja kuvat, jokaisen kokemukset ovat tärkeitä. Kiitos jo etukäteen, jos jaat omasi!