Meritiellä Helsingistä Tallinnaan kulkee tuhansia turisteja ja työmatkalaisia

Helsingin Länsisataman uusi uljas Terminaali 2 on modernin mobiilin ajan symboli. Vuonna 2017 avatun terminaalin tarkoitus on tarjota ”sujuvaa matkantekoa vuosittain miljoonille matkailijoille” ja Port of Helsinki -sivustolla todetaankin “Helsingin ja Tallinnan muodostaman ”kaksoiskaupungin” välisen laivareitin olevan yksi maailman vilkkaimmista”. (Ks. juttu satama-alueen kehittämisestä tästä.)

Terminaali symboloi yhä mobiilimmaksi käyvää ja ylirajaista maailmaa: Virosta käy Suomessa töissä paljon ihmisiä, monet heistä rakennusmiehiä. Pendelöinti on tuonut lukuisille virolaisille paremman toimeentulon. Raha ei kuitenkaan ole ainoa syy, vaan myös arvostus suomalaisten työnantajien taholta, kertoivat monet Keiu Telven tutkimukseen (2015) osallistuneet virolaiset työmiehet.

Telve muistuttaa, että yli rajojen ulottuvalla työmatkalla on myös vakavia seurauksia Viron valtiolle. Kokonaiset alueet ovat saattaneet tyhjetä nuorista miehistä, jotka eivät vielä ole ehtineet perustaa perhettä. Kansantaloudelle on huono asia, jos juuri aktiivisimmat ikäryhmät ja erityisesti nuoret miehet jättävät kotimaansa paremman elannon toivossa. (Ks. uutinen tutkimuksesta tästä.)

Pikkulapsi polkupyärän kanssa.
Nuori matkustaja ei tylsisty terminaalissakaan.

Työpaikkamatkailu on tullut vahvasti turismin rinnalle, sen näkee heinäkuisena päivänä vielä uljaana uutuuttaan kiiltelevässä Terminaali 2:ssa. Toki turistejakin on, eläkeläisjoukkoja, pariskuntia, lapsiperheitä Suomesta,mutta matkaajia ulkonäöstä ja kielestä päätellen myös eteläisemmästä Euroopasta, USA:sta ja Japanista.

Me neljä olemme kai enimmäkseen turisteja, vaikka toisaalta myös matkalla kenttätöihin Tarttoon. Menemme terminaaliin hyvissä ajoin ennen lauttamme lähtöä, joten ehdimme katsella terassilta laivan ruumaan matelevia pitkiä autojonoja.

Suomenlahti, Helsinki, Tallinna, merimatka, laiva, autolautta
Autojonot matelevat Tallinnan lauttaan Helsingin Länsisatamassa.

Itse hikoilemme isojen matkalaukkujen kanssa: aiomme viettää Tartossa yli kaksi viikkoa, ja nelihenkinen perhe tarvitsee tavaraa, vaikka yritämme matkustaa mahdollisimman kevyesti. Olemme siihen periaatteessa harjaantuneet, sillä meillä ei ole autoa, ja matkustamme julkisilla kulkuneuvoilla kaikkialle – mökille, sukulaisten ja ystävien luo, lomamatkoille ja minne tahansa. Tämä jaksaa herättää ihmetystä autoilevissa ystävissämme.

Laivalla risteilyturistit ja pendelöijät erottuvat selvästi. Ensin mainitut ihastelevat itse laivaa, mutta myös ohi lipuvia maisemia: Pihlajasaari, Suomenlinna, saariston luodot ovatkin kauneimmillaan kesäisessä auringonpaisteessa. Työmatkalaiset istuvat pitkästyneen näköisinä puhelimiaan selaten. Heille kai maisemat ovat liiankin tuttuja.

Maissa ihmisten varallisuus, lähtöpaikka ja määränpää vaikuttavat siihen, miten he ovat ja miten heihin suhtaudutaan. Laivalla kaikki – rakennusmiehet, bisnesnaiset ja -miehet, turistit – kuluttavat aikaansa miten parhaiten taitavat. Odottavat.

Laivan buffet-ravintolassa kohtaavat työmatkalaiset ja turistit. Ravintolassa viereemme sattuneet virolaiset, puheesta päätellen rekkamiehet, valikoivat asiantuntevasti ja määrätietoisesti tiettyjä ruokia noutopöydästä, syövät nopeasti eivätkä juuri keskenään keskustele, ja poistuvat ravintolasta pian, saatuaan vatsansa täyteen. Toisella puolella istuvat amerikkalaiset turistit ihastelevat saaristoa ja merta kovaan ääneen, kertovat muista matkoistaan toinen toistaan innokkaammin ja syövät hitaammin.

Kun laiva parin tunnin matkan jälkeen saapuu satamaan, matkustajien väliset erot tulevat näkyvämmiksi. Turisteilla on aikaa taivastella Tallinnan kaunista vanhaa kaupunkia, työmatkalaiset kiirehtivät koteihinsa tai toimistoihinsa. Me pakkaudumme kamoinemme taksiin ja kohti rautatieasemaa, josta matkamme jatkuu alavien maiden läpi Tarttoon.

Lähteet:

Helsingin satama Euroopan matkustajasatamien kärkeen. Port of Helsinki, 17.1.2018. http://www.portofhelsinki.fi/helsingin-satama/ajankohtaista/uutiset/helsingin-satama-euroopan-matkustajasatamien-karkeen, luettu 7.2.2018.

Länsisataman kehittäminen. Port of Helsinki. http://www.portofhelsinki.fi/uudistamme-satamaa/lansisataman-kehittaminen, luettu heinäkuussa 2017.

Tutkimus: Virolaiset eivät tule Suomeen töihin vain rahan takia.Yle 28.1.2015. (https://yle.fi/uutiset/3-7766064, luettu heinäkuussa 2017.

Tevle, Keiu (2015) Qualitative Approach to Work Migration: A Case Study of Estonian Male Commuters in Finland”. Pro grady thesis, University of Tartu, Estonia.